VIŠE O DIZALICAMA TOPLINE

Dizalica topline je sustav s kojim je potrebno ići korak po korak kako bi se odredila odgovarajuća snaga dizalice za Vaš objekt, a za to Vam mi stojimo na raspolaganju.

Dizalica topline električni je uređaj koji toplinu izvlači s jednog mjesta i prenosi je na drugo. Takav princip se koristi i kod hladnjaka i klima uređaja. Hladnjaci i klima uređaji oba su primjera dizalica topline koje rade specifično u režimu hlađenja. Hladnjak je u osnovi izolirana kutija sa spojenim sustavom toplinske pumpe gdje se zavojnica isparivača nalazi unutar kutije, obično u odjeljku za zamrzavanje. Toplina se apsorbira s ovog mjesta i prenosi van, obično iza ili ispod jedinice u kojoj se nalazi zavojnica kondenzatora. S druge strane, klima uređaj samo prenosi toplinu iz kuće van kuće.

Dizalice topline koriste toplinu sadržanu u zraku kako bi zagrijali toplu vodu koja se koristi za grijanje i potrošnu toplu vodu u vašem objektu. Cijena dizalica topline je opravdana zahvaljujući visokoj energetskoj učinkovitosti zbog koje spadaju u obnovljive izvore energije te u pravilu osiguravaju COP viši od 4. U tom slučaju dizalica topline može za svaki kW utrošene električne energije proizvesti 4 kW toplinske energije.

2023 10 12 16 17 09

ZAŠTO DIZALICA TOPLINE?

-ZELENA ALTERNATIVA-Dizalice topline koriste obnovljive izvore energije čime se značajno smanjuje količina emitiranja stakleničkih plinova što dizalice topline čini idealno čistim i ekološkim prihvatljivijim sustavom grijanja i hlađenja. Osim toga raspoloživost fosilnih goriva plina i nafte vremenski je ograničena, pa je samo pitanje vremena kada ćemo morati prijeći na ovaj način grijanja.

-FINANCIJSKE UŠTEDE- Uštede su znatne u usporedbi s drugim konvencionalnim sustavima zbog impresivnih koeficijenta učinkovitosti, a budući da uređaji nisu ovisni o fosilnim gorivima pružaju financijsku sigurnost zbog neovisnosti o povećanju cijena fosilnih goriva. Iako početno ulaganje može biti nešto veće, tekući operativni troškovi daleko su manji pa početna investicija ima kratko razdoblje povrata. Ulaganje u dizalicu topline je ulaganje u Vašu budućnost i budućnost Vaše djece.

-NOVOGRADNJA ILI RENOVIRANJE- Dizalica topline idealno je rješenje za grijanje i hlađenje novoizgrađenih ili obnovljenih zgrada ili za zamjenu postojećeg sustava grijanja. Budući da djeluje na principima niskotemperaturnog grijanja, pogodna je za podno grijanje i grijanje pomoću zidnih radijatora, kao i kombinaciju oba. Dizalice topline posebno su prikladne za grijanjem radijatorom, jer novi modeli za visoke temperature mogu doseći temperaturu vode od 80 ° C

-NISKA RAZINA BUKE -Sustav dizalica topline jedan je od najtiših dostupnih na tržištu. Ovaj obnovljivi sustav grijanja je diskretan i vrlo tih, nudeći fleksibilnost na mjestu gdje ga možete postaviti i čineći ga savršenim za gotovo sve lokacije.

-DALJINSKO UPRAVLJANJE-Danas je omogućeno osim standardnog termostata i online/daljinsku kontrolu s udaljenih destinacija putem internetske veze.

2023 10 12 16 17 52

KOJI JE PRVI KORAK UKOLIKO ŽELIM DIZALICU TOPLINE?

Za početak pružite nam sljedeće informacije:

  1. Za što želite koristiti dizalicu: grijanje+potrošna topla voda, samo potrošna topla voda, grijanje+hlađenje+potrošna topla voda?
  2. Ukoliko imate projekt/troškovnik strojarskih instalacija svakako nam pošaljite zbog izrade ponude.
  3. Točna lokacija objekta, broj prostorija, površina i namjena(turistička, poslovna, stambena).
  4. Sve ostalo što može pomoći kod davanja ponude (Tlocrt, slike)

2023 10 12 16 18 35

Trenutna ponuda brendova nije jedina koju mi nudimo već samo dio. Možemo poslati ponudu koja je kreirana posebno po Vašim zahtjevima.Naša je preporuka da se uvijek ide s izradom projekta čime dobivamo realnu sliku toplinskih gubitaka Vašeg objekta, a time i odgovarajući uređaj. Dizalicu topline ne možemo odrediti po kvadraturi objekta već prema ukupnim zahtjevima koji ju opterećuju. U samom početku to povisuje Vašu investiciju, ali budite uvjereni da izbjegavanje ovog koraka često rezultira nezadovoljstvom korisnika (gubitak vremena i novca).Iskustvo nam pokazuje da je bolje koristiti odvojeno sustav dizalice topline za grijanje objekta i za pripremu potrošne tople vode, a sustav klimatizacije za hlađenje objekta. Iznenadit će vas podatak da ovakva dva sustava koštaju podjednako kao i sustav u kojem dizalica topline služi i za grijanje i za hlađenje.

Primjeri sustava sa spremnikom vode:

2023 10 12 16 19 20

2023 10 12 16 20 18

2023 10 12 16 20 43

 

 

 

 

 

 

 

 

Zanimljivo, dizalica topline čak i pri temperaturama ispod 0°C može izvući toplinu iz okolnog zraka, a zahvaljujući modernim inverterskim kompresorima, režim rada proteže se do čak -28°C (zahvaljujući primjerice modernim inverterskim kompresorima s flow-injection tehnologijom), čime je zajamčeno funkcioniranje sustava bez obzira na poziciju objekta i vanjsku temperaturu. Budući da tlo i zrak vani uvijek sadrže malo topline, dizalica topline može dovoditi toplinu u kuću čak i tijekom hladnih zimskih dana. Zapravo, zrak na –18 ° C sadrži oko 85 posto topline koju je sadržavao na 21 ° C.

Ciklus dizalice topline u potpunosti je reverzibilan pa može osigurati cjelogodišnju klimatsku kontrolu za vaš dom. Osim grijanja dizalica topline može i hladiti prostor, ako su ugrađeni potrošači koji mogu hladiti prostor (podno/zidno/stropno grijanje ili ventilokonvektori). Cijena dizalice topline tada se spušta za dodatnu vrijednost radi uštede na potrošnji energije za hlađenje.

Najveću efikasnost postiže na objektima (novim) s visokim stupnjem termoizolacije. Pri tome se sugerira korištenje inertnih sistema grijanja (podno, stropno, zidno) koji zahtijevaju niže temperature koje znače manje opterećenje vanjske jedinice i manju potrošnju struje.

Iako se dizalice topline prvenstveno koriste u sustavima grijanja, kod izvedbi gdje se toplina odvodi vodom ista se može iskoristiti i za pripremu potrošne tople vode (PTV). Tu se obično radi o uređajima manje nazivne snage od 2 do 12 kW i pogonske snage 0,6 do 5.2 kW i na taj način moguće je smanjiti potrošnju energije za pripremu PTV za 2/3.

Cijena montaže i isplativost?

Kako je riječ o obnovljivom izvoru energije visoke efikasnosti, realno je da je početna investicija nešto veća u odnosu na klasične sustave grijanja. S druge strane, investitorima je u startu osigurana ušteda pošto im je potreban tek priključak električne energije i nije potrebno raditi dimnjak. Cijena dizalice topline je u startu možda veća od konkurentskih rješenja, ali je povrat investicije jednako veći kroz manje prosječne operativne troškove.

Iz iskustva možemo reći da trošak sustava sa dizalicom topline iznosi od 110 do 160 Eura + PDV po m2. To ovisi o mnogim parametrima uz koje imate mogućnost smanjiti ili povećati cijenu kao što je ugradnja podnog grijanja, zagrijavanja potrošne tople vode, solarnog grijanja, posebne kontrole upravljanja i upravljanja sa udaljene lokacije. Ovaj podatak iz prakse može vam poslužiti kao okvirni primjer za procjenu vaše investicije iako nije uvijek konačan i ovisi o vašim željama, načinu izvedbe i vrsti opreme koja se ugrađuje.

Uz to, država već neko vrijeme subvencionira investiciju u dizalice topline. Najčešće je riječ o pokrivanju 50% investicije do specifičnog maksimalnog iznosa. Više o subvencijama, uvjetima i aktualnim ponudama može saznati na stranicama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. S obzirom na smanjenu potrošnju energenata, povrat investicije u sustav dizalice topline u prosjeku iznosi sedam godina. U slučaju da investitor aplicira i dobije državne subvencije, taj se rok vidno skraćuje.

2023 10 12 16 21 11

Trošak sustava ovisi o izvedbi uređaja, korištenim materijalima, proizvođaču sustava, planiranom načinu korištenja, klimatskim uvjetima u kojima se nalazite itd.

DOBRO ZA ZNATI!! Republika Hrvatska u suradnji s Europskom unijom često nudi subvencije za sustave dizalice topline. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost građanima sudjeluje u troškovima za korištenje obnovljivih izvora energije. Za više informacija svakako provjerite trenutačne javne pozive na Fondu za zaštitu okoliša. (link https://www.fzoeu.hr/hr/natjecaj/7539?nid=195 )